תולעת הפארק

תולעת הפארק – תולעת חיפושית הזבל

כלבים שנדבקו בתולעת הפארק אובחנו בארץ לראשונה בשנת 1980. רוב הכלבים הנגועים היו מרמת-גן, בעיקר באזור הפארק הלאומי, וכן מתל-אביב, באזור פארק הירקון וגני יהושע. מכאן זכתה התולעת לשמה "תולעת הפארק".

מרגע שהתגלתה המחלה ועד היום, התעצמה הנגיעות במחלה במאות אחוזים באזור רמת-גן ומרכז הארץ, והתפשטה בכל רחבי הארץ, כשהיא מדביקה עשרות-אלפי כלבים וקוטלת בשיטתיות אלפים מהם. היא נפוצה בפארקים, גנים ציבוריים, מדשאות, גינות ציבוריות ופרטיות, ואפילו בחצרות בתים.

ההידבקות ב"תולעת הפארק הקטלנית"

להידבקות במחלה מספר שלבים עיקריים:

  1. הזחלים: זחלי התולעת מתפתחים בגופן של חיפושיות זבל נגועות. כלב שבולע חיפושית נגועה, או אוכל שיירי מזון או חומרים אורגניים אחרים שבם או תחתם נמצאת חיפושיות נגועה – יידבק במחלה הקטלנית. זחלי התולעים שבגוף החיפושית משתחררים לתוך חלל מעי הכלב. מרגע זה יוצאים זחלי תולעת הפארק הקטלנית למסע הרס יסודי בגוף הכלב, האורך ארבעה חודשים! המסע מתחיל בקיבת הכלב, ממשיך לדופן המעי, כלי הדם ומגיע לאבי העורקים. משם נודדים הזחלים לכיוון הוושט והופכים משלב הזחל לתולעים בוגרות.
  2. התולעים: התולעים הבוגרות חודרות לקנה הנשימה של הכלב, לקרום הריאות, לקיבה, לכליות, למעטפת השרירים ואל מתחת לעור. כאשר התולעים הבוגרות נמצאות בוושט של הכלב הן מטילות ביצים.
  3. הביצים: ביצי התולעים יורדות מהוושט ועוברות לכל אורך צינור העיכול, מופרשות בצואת הכלב ו… נאכלות על-ידי חיפושיות זבל. כלב שבולע חיפושית נגועה נדבק במחלה וכך גדל ומתפשט מעגל ההדבקה ב"תולעת הפארק הקטלנית".

סימנים לתולעת הפארק – סימנים גלויים וסמויים למחלה

סימני המחלה מגוונים מאוד ושונים מכלב לכלב. להלן חלק מהם.

תולעת הפארק סימנים גלויים:

· מחלות עיכול כלליות, כמו שלשולים ריריים או דמיים.
· קשיי נשימה.
· הקאות.
· קשיי בליעה.
· כִחכוחים בגרון.
· הפרשת יתר של רוק או ריר.
· שיעולים.
· ירידה חדה במשקל.
· ירידה בגמישות עמוד השִדרה וקושי בתנועה.
· מוות ’פתאומי’ של הכלב כתוצאה מדימום פנימי, הנגרם מהתבקעות מפרצת באבי העורקים ודימום אל חלל הגוף.

תולעת הפארק סימפטומים סמויים:

·פגיעה באבי העורקים, הגורמת להיווצרות של מפרצות. במקרים שהפגיעה גורמת לקריעה של אבי העורקים, נגרם, כאמור, מוות של הכלב כתוצאה מדימום פנימי.
· פגיעה קשה בעמוד השִדרה, הגורמת לאיבוד גמישותו והתקשחותו, וכתוצאה מכך סכנה להתפתחות גידולים סרטניים בעמוד השִדרה.
· היווצרות של גרנולומות, שהן גידולים בדופן הוושט, העלולים להפוך לגידולים סרטניים. בתוך הגרנולומות האלה מטִילות התולעים הבוגרות את ביציהן.
· הופעה והתפשטות של גידולים סרטניים באזורים שונים בגוף, כתוצאה מנדידת זחלי התולעת בגוף והתמקמות התולעים הבוגרות באזור הוושט.

תולעת הפארק סימפטומים

תולעת הפארק טיפול מונע וטיפול משקם

במחלת "תולעת הפארק הקטלנית" ניתנים שני סוגי טיפולים: טיפולי מניעה – לפני ההידבקות של הכלב, וטיפולים משקמים – לאחר שהכלב נדבק במחלה. הטיפולים המונעים מסייעים למניעת המחלה, ואילו הטיפולים המשקמים מתמקדים קודם כול בהשמדת הזחלים שזורעים הרס בגוף הכלב – אלא אם כן הזחלים כבר הפכו לתולעים בוגרות.

  • הטיפול המונע: ניתן בקביעות, בתדירות של אחת לחודשיים, בהזרקה לכלב של תרופת וטרינר הפוגעת במחזור החיים של התולעת – אם חדרה לגוף הכלב באחד מגלגוליה (כביצה או זחל). אומנם מדובר בזריקה אך זו אינה נחשבת חיסון תולעת הפארק.  לכל המחפשים להבין מהו תולעת הפארק חיסון או חיסון תולעת הפארק תדירות – מדובר בטיפול המונע המוזכר לעיל.
  • הטיפול המשקם: ניתן בהזרקה לכלב של תרופה וטרינרית המשמידה את זחלי התולעת ובכך מונעת מהם להגיע לבגרות. כזכור, זחלי התולעת פועלים בגוף הכלב במשך ארבעה חודשים עד שהם הופכים לתולעת, וזו התקופה שבה עדיין ניתן למגר את המחלה בטיפול וטרינרי מתאים.
  • הטיפול בשלב התולעים: מרגע שהזחלים הפכו לתולעים בוגרות ויצרו גרנולומות בדופן הוושט, קשה מאוד למגר את המחלה. בנוסף, בשלב זה הטיפול הרפואי הווטרינרי הנדרש הוא ממושך ויקר, וכרוך בטיפול תרופתי ארוך המשולב בבדיקות של מעקב אנדוסקופי בהרדמה מלאה, ובבדיקות מעבדה של צואה.

תולעת הפארק מניעה – חשיבות ההתנהגות המונעת הידבקות

הסיבה העיקרית להתפשטות והתגברות מחלת "תולעת הפארק הקטלנית" בארץ היא חוסר המודעות למחלה, לאופן ההידבקות בה, לקלות וזמינות ההידבקות בה, ולאפשרות לקבל נגדה טיפול מונע פשוט ויעיל!

כלבים חשופים למחלת "תולעת הפארק הקטלנית" בכל יום, ואפילו כמה פעמים ביום, כשהם נמצאים מחוץ לבית בטיול, במשחק עם כלבים אחרים, ובעשיית הצרכים שלהם. הם עלולים להידבק בגינת הבית, בחצר, בגן הציבורי, במדשאה ובפארק.

כדי למנוע מהכלבים להידבק במחלה הקטלנית, אסור לתת להם לצאת לבד, ללא השגחה. מומלץ לענוד על צווארם קולר ולהוליך אותם ברצועה. חשוב לא להוריד מהם את העיניים לרגע אחד, כי לכלב לוקח בדיוק שבריר שנייה לבלוע חיפושית זבל, או פיסת מזון עם חיפושית.

לכלבים הנוטים לאכול בחוץ כל מה שנקרה בדרכם, מומלץ לשים זמם (מחסום). חשוב מאוד לאסוף את צואת הכלב ולהשליך אותה למֵכל אשפה, כיון שהיא עלולה להכיל ביצים של "תולעת הפארק הקטלנית", שכאמור מופרשות בצואה. בכך ניתן להביא לצמצום מספר מקרי ההדבקה של כלבים במחלת "תולעת הפארק הקטלנית".
וטרינר קבוע: חיוני לטיפול מונע ומשקם של תולעת הפארק

תפקידו של וטרינר קבוע חיוני הן בטיפול מונע והן בטיפול משקם של תולעת הפארק:

  • התאמה – וטרינר קבוע ימליץ על תוכנית טיפול מונעת מותאמת באופן אישי לכלב, תוך התחשבות בגורמים כמו גיל, גזע, מצב בריאותי ואזור מגורים.
  • עדכונים – הווטרינר ידאג לתת עדכונים בזמנים קבועים לגבי מתן התרופה המונעת ויעקוב אחר תופעות לוואי אפשריות.
  • בדיקות תקופתיות קבועות – במקרים מסוימים, ייתכן שהווטרינר ימליץ על בדיקות דם תקופתיות כדי לוודא שהכלב אינו נגוע בתולעת הפארק.
  • אבחון – במקרה של חשש להדבקה או אבחון של תולעת הפארק, וטרינר קבוע יבצע את הבדיקות הדרושות ויאבחן את המחלה באופן מדויק.
  • תוכנית טיפול – הווטרינר יקבע את תוכנית הטיפול המתאימה ביותר לכלב, תוך התחשבות בחומרת המחלה ובמצבו הבריאותי הכללי.
  • מעקב – הווטרינר יעקוב אחר התקדמות הטיפול ויבצע את ההתאמות הדרושות לאורך זמן.
  • תמיכה – וטרינר קבוע יוכל לספק תמיכה לאורך תהליך הטיפול המורכב והממושך, מתוך היכרות עם הכלב ובעליו.  

קשר רציף עם וטרינר קבוע יבטיח שהכלב יקבל את הטיפול הטוב ביותר לאורך כל חייו, הן מבחינה מונעת והן מבחינה משקמת, לבריאות ולחיים ארוכי טווח עד כמה שניתן.

ד"'ר שרון רגב – בית חולים וטרינרי

מחפשים מרפאה וטרינרית מקצועית לטיפולים קבועים מונעים או משקמים? בית החולים הווטרינרי של ד"ר שרון רגב זו הכתובת.

במרפאה שלנו תמצאו מגוון שירותים רפואיים מתקדמים, הנעשים תוך שימוש במכשור משוכלל. הצוות המקצועי שלנו מורכב מרופאים וטרינרים ואסיסטנטים מקצועיים, העומדים לרשותכם 24 שעות ביממה.
לפרטים נוספים ולקביעת תורים, ניתן לפנות אלינו עוד היום בטלפון – 03-6742467.

דילוג לתוכן