בעיות שיניים בארנבונים / ארנבים
מחלות שיניים בארנבונים
שם הכותבת: ד"ר סיגל קרופניק
בעיות שיניים בארנבונים הינה המחלה הנפוצה ביותר בארנבונים. מחלות שיניים עלולות להוביל להתדרדרות במצב הכללי של הארנבון, ירידה במשקל ואף למוות.
אנטומיה ומבנה שיניים בארנבונים.
ארנבונים הם הרביבוריים (אוכלי עשב) והדיאטה שלהם מורכבת ממגוון רחב של צמחים גסים ועתירי סיב.
שיני הארנבונים צומחות לאורך כל חייהם, בניגוד לשיני האדם ולשיני חיות טורפות. קיימות 6 שיניים חותכות (השיניים שניתן לראות בקדמת הפה). בלסת העליונה ניתן לראות ארבע שיניים ובתחתונה שתיים. שיני החניכיים (המקבילות לטוחנות שלנו) מורכבות משש שיניים עליונות וחמש שיניים תחתונות, בכל צד. סה"כ 28 שיניים.
בגלל סוג התזונה קיימת שחיקה תמידית של השיניים, בממוצע 3 מ"מ בשבוע, ולכן ישנה חשיבות גדולה לסוג התזונה. מבנה נורמלי של הלסת והשיניים חשוב מאוד ומטרתו לבצע שחיקה שווה ונכונה של כל השיניים.
כל שן בנויה משכבה של אמייל ודנטין (הכתר) אותם אנו יכולים לראות ושורש אותו ניתן לראות רק בצילום רנטגן. שחיקה לקויה של השיניים יכולה להוביל לגדילה מואצת של הכתר או השורש של השן. אי שחיקה של השיניים התחתונות יכולה לגרום לבליטות ולכאב בלסת תחתונה. אי שחיקה של השיניים העליונות יכולה לגרום לחסימה של תעלת הדמעות ולבעיות עיניים. שחיקה לא נכונה של הכתרים יכולה להוביל לזיזים בפה אשר יגרמו לחתכים בלחיים הפנימיות ובלשון – סיבה מספיק טובה להפסיק לאכול.
מהם הגורמים ל מחלות שיניים בארנבונים?
-
גנטיקה – בעיקר בגזעים עם אוזניים שמוטות. אורך הלסת קצר יותר בגזע זה ומבנה זה יכול לגרום לסגירה לא נכונה של השיניים. אין פתרון לבעיה זו למעט שיוף שיניים.
- טראומה – לסת שבורה, שן שנשברה וגדלה עקום.
- מחלות סיסטמיות – שינויים ברמות הסידן בגוף יכולים להוביל לגדילת שיניים רכות ובכך לשנות את מבנה השן הגדלה. חולשה ממחלה יכולה למנוע מהארנבון לאכול ובעקיפין לגרום לגדילת יתר של השיניים.
- זיהום בשיניים– לא נפוץ. אבצס של שורש השן כתוצאה מבעיית שיניים לא מטופלת לאורך זמן.
- תזונה – גורם מספר אחד לבעיות שיניים (טעות נפוצה אצל מגדלי ארנבונים היא האכלה בעיקר בכופתיות'תזונה המכילה מעט מאוד סיבים. כופתיות נשברות בקלות בעת הלעיסה ולא מאפשרות את הטחינה החשובה לשחיקת השיניים. כמות הכופתיות צריכה להיות רק כ-10% מכלל המזון).
מהם הסימנים ל בעיות שיניים בארנבונים?
-
הפסקת אכילה או חוסר תיאבון – סימן נפוץ. בגלל כאב שיניים וכיבים בחלל הפה או בגלל שינוי מבנה השיניים. בעיה זו מובילה לאיבוד משקל ואף רזון קיצוני ומוות, אם הבעיה לא תטופל.
- תיאבון סלקטיבי – העדפה של מזון אחד על פני האחר. למשל, הפסקה של אכילת ירקות קשים כמו גזר, כופתיות והעדפה למזונות רכים יותר כמו פירות ועלים ירוקים.
- נפילת מזון מהפה – ניסיונות אכילה, אך בגלל מבנה השיניים או כאב, הארנבון לא מצליח ללעוס.
- דימוע יתר – סימן נפוץ המעיד על מחלות שיניים בארנבונים. שורשי השיניים החותכות העליונות קרוב לתעלת ניקוז הדמעות. זיהום או התארכות השורש עלולים לגרום לחסימת תעלת ניקוז הדמעות. הדמעות אינן מתקזות ומתחילות להצטבר בקרבת העין.
- ריור מוגבר – בגלל הכאב או אי יכולת של סגירת הפה כראוי. לרוב הרטיבות תהיה בקצה השפתיים ובסנטר.
- חריקת שיניים – יכול להיות סימן למחלות שיניים בארנבונים, אך יכול גם להעיד על אי נוחות ובעיות במערכת העיכול.
- עיניים בולטות – אבצס (כיס מוגלה) סביב שיני החניכיים יכול להוביל ללחץ על ארובת העין, שבתורה תדחוף את העין החוצה. במקרים קיצוניים יוביל לעיוורון עקב לחץ על עצב הראיה.
כיצד מאבחנים בעיות שיניים בארנבונים?
-
היסטוריה – בעיות שיניים בארנבונים ניתן לאבחן ע"י היסטוריה של שינויי תזונה.
-
בדיקה גופנית רפואית – הכוללת בחינה מדוקדקת של הפה ע"י כלי עזר לפתיחת הפה, למשל אנדוסקופ (מצלמה קטנה המוחדרת לפה הארנב). לעיתים, אין ברירה ובדיקה זו צריכה להיעשות בהרדמה מלאה.
-
צילומי רנטגן של הראש והשיניים – חובה! לא ניתן להעריך את מצב שורשי השיניים ללא צילומי רנטגן.
-
בדיקת דם – במידה ויש חשד כי קיימת מחלה נוספת ברקע.
מה הטיפול ב בעיות שיניים בארנבונים?
-
דיאטה – חשיבות בעיקר למוצרי מזון המחייבים את הארנבון ללעוס ולשחוק את השיניים תוך כדי לעיסה. למשל, חציר.
-
שיוף שיניים או טיפול שיניים מלא – השיוף חייב להיעשות ע"י מכשירי שיוף דנטליים, המיועדים למטרה זו בלבד. שיוף השיניים הקדמיות בלבד, יכול להיעשות ללא צורך בהרדמה כללית, אך חשוב לציין שלפעמים השיניים הקדמיות הן רק "קצה הקרחון" וקיימות בעיות שיניים בשיני הלחיים. טיפול שיניים מלא, הכולל את שיני הלחיים, מחייב הרדמה מלאה. מטרתו לשייף את הזיזים והקוצים הנוצרים בחלל הפה ופוגעים במבנים הקרובים (חניכיים, לשון). עקירות שיניים נעשות במידה וקיימת שן חולה או פגיעה בשורשים.
-
טיפול באבצסים (כיסי מוגלה) – הטיפול יכול להיות כירורגי ולאחריו יהיה צורך במתן אנטיביוטיקה ומשככי כאבים.
כיצד מונעים בעיות שיניים בארנבונים ?
-
תזונה – הכלל הראשון במניעה הינו תזונה נכונה. אמנם לא את כל מחלות השיניים בארנבונים ניתן למנוע ע"י תזונה נכונה, אך בעיות הנובעות מגדילת יתר או חוסר שחיקת השיניים אפשר בקלות למנוע בדרך זו. 80% מהתזונה צריך להיות חציר דגן או אספסת, ללא הגבלה ומעט עלים ירוקים טריים. רק 10% מהצריכה היומית צריך להיות כופתיות לארנבונים. ניתן אף להוסיף ענפי עצים לשחיקת השיניים.
-
הסתכלות על שיני הארנבון בבית ובדיקה תקופתית אצל וטרינר, אחת לשנה.
קישורים :