הטיפול בארנבונים

שם כותב המאמר: דר הילה מרטינוביץ

איך מגדלים ארנב? הטיפול בארנבונים ארנבים חיים בממוצע בין 7-10 שנים, תוחלת חיים של ארנב בבית, אך יש עדויות על ארנבים שהגיעו לגיל 15!! טיפול נכון יאריך את תוחלת החיים.

סביבת מחייה:

· חשוב מאוד לאפשר לארנבים לעשות פעילות גופנית יומיומית של מספר שעות ביום באזור תחום ובטוח (בו אין חוטי חשמל, רהיטים וכו' לכרסום). ארנבים אשר אינם מסתובבים חופשי עשויים לפתח בעיות בריאותיות והתנהגותיות כגון תוקפנות ולעיסת הכלוב.
· במידה והארנב עומד לבלות שעות רבות במשך היום בכלובו, יש לדאוג לכלוב גדול דיו כך שהארנב מצליח לעמוד על רגליו האחוריות מבלי שנוגע עם ראשו בחלק העליון. כמו כן יש להקצות בכלוב מקום המשמש כאזור מנוחה, פינה נוספת לארגז הצרכים ופינה למזון.
· ניתן לחנך ארנב לעשות את הצרכים בארגז המיועד לכך. יש להציב את ארגז הצרכים בפינת הכלוב. ניתן להשתמש בחציר כמצע (אך יש להחליפו בתדירות גבוהה), נסורת ( לא שבבי עץ אורן ) או כופתיות מיוחדות המיועדות לכך.
· יש להחליף מצע כל שבוע בערך וכן מומלץ אחת לחודש לחטא את הכלוב עם אקונומיקה מהולה ולתת לכלוב להתייבש היטב.
· צעצועים: אפשר להציע ענפים מיובשים (יש ליבש כחודש) מעצים שלא עברו הדברה או צעצועי עץ שמיועדים לכך .
· ארנבים רגישים מאוד לחום!! הטמפ' האידיאלית הינה 15-22 מעלות. בטמפ' של כ-25 מעלות ומעלה (ובעיקר כשיש לחות) יש סיכון למכת חום ולכן יש להיזהר בימים חמים עם ארנבים שחיים בחוץ ולספק להם מקום מוצל וקריר להתחבא בו.

ארנבים וילדים:

· ארנבים בוגרים בדרך כלל לא אוהבים שמרימים אותם ולכן כדאי להימנע מכך וכן ע"מ לא להסתכן בפגיעה חמורה בעמוד השדרה!
· כאשר מרימים ארנב יש לתמוך בחלק האחורי שלו ע"י הנחת היד מתחת לרגליים האחוריות.
· מרבית הארנבים עשויים לפחד מרעש ומתנועה ולכן יש להרגיל ילדים לשבת בשקט ולא להתרוצץ בקרבתם.

איך מגדלים ארנב

צואה

לארנבים שני סוגי צואה- גללים עגולים וקשים אותם מוצאים מפוזרים בכלוב והפרשות מאורכות, ירקרקות מכוסות בריר ובעלות ריח חריף אותן הארנב אוכל ישירות מפי הטבעת (ולכן לא אמורים למצוא אותם בכלוב, אלא אם כן הארנב חולה). הפרשות אלו עשירות בחיידקים טובים, בחומצות אמינו ובוויטמינים החיוניים לבריאות תקינה של מערכת העיכול.

תזונה

· יש לספק מים טריים ללא הגבלה.
· עד גיל 3 שבועות הגורים יונקים בלבד. לאחר מכן יש להתחיל עם חציר אלפלא וכופתיות ללא הגבלה. מגיל שלושה חודשים יש לעבור לחציר שיבולת שועל, להגביל כמות כופתיות ולהתחיל עם ירקות

ארנב בוגר:

· יש לספק חציר ללא הגבלה. החציר חיוני מאוד לבריאות מערכת העיכול, בריאות השיניים, מתן תחושת שובע ומשקל תקין. מומלץ לתת חציר דגן ובמידה ולא מצליחים להשיגו, להאכיל בחציר אספספת.
· ירקות ירוקים: במידה והארנב כבר אוכל חציר על בסיס קבוע, מומלץ להרגיל בהדרגה לירקות ירוקים. יש לתת בכל כמה ימים מעט ירק חדש ולעקוב אחר מרקם הצואה(לשים לב שאין שלשול). יש לשטוף היטב את חומרי ההדברה. לארנב שמשקלו 1 ק"ג יש לתת מקסימום של כוס דחוסה של ירקות ליום, רצוי עם מגוון של מינימום שלושה סוגים של ירוקים ועם עדיפות לירוקים כהים (כגון בזיליקום, ברוקולי-עלים ופרחים, כרוב ניצנים, כרוב ירוק/אדום בלי המרכז הקשה, עלי סלרי, עולש, עלי חרדל פטרוזיליה ועוד).
· פירות עלולים לגרום להשמנה ולכן יש לתת רק כצ'ופר מדי פעם ולהגביל כמויות. לא יותר מכף פירות לארנב שמשקלו 1 ק"ג. ניתן לתת: תפוחים, אוכמניות, חמוציות, פטל, סברס, גזר, דובדבנים (ללא גרעינים), עלים של ורדים/ כובע הנזיר/אמנון ותמר/לוע הארי, פלפל אדום/ירוק, קיווי, מנגו, מלון, פאפיה,אפרסק, אגס, אננס או דלעת. ניתן לתת גם פירות יבשים אך יש להגביל לכפית אחת לארנב שמשקלו 1 ק"ג. עדיף לא לתת ענבים או בננות(עשויים להתמכר).
· כופתיות: עליהן להוות חלק קטן מאוד מהתזונה (10%). יש לבחור כופתיות עם לפחות 18% סיבים, 2.5% שומן, מקסימום 16% חלבון, מקסימום 1% קלציום. ניתן לתת רבע כוס לארנב שמשקלו 2 ק"ג ולהגדיל את הכמות בנקבות הריוניות/מניקות.
· כדאי להימנע לחלוטין ממזונות עתירים בשומן/סוכר/בצק, שעועית, בצק (לחם,קורנפלקס וכו), שוקולד, תירס, אגוזים, אפונה.

מחלות נפוצות:

ארנב היא חיה נטרפת בטבע ולכן מסתירה את מחלתה על מנת שלא להיטרף. אי לכך לעיתים יופיעו סימני מחלה רק כשהמחלה כבר בשלבים מתקדמים גם אצל ארנב ביתי. טיפול מניעתי ובדיקה שגרתית יאפשרו לאתר מחלות בזמן. מומלץ להגיע לבדיקה שגרתית אחת לחצי שנה ובכל מקרה של שינויים בכמות אכילה/מצב רוח/הפרשות מהאף/שינויים בנשימה וכו להגיע מיד לבדיקה רפואית.

*גידול סרטני ממאיר של הרחם: גידול ממאיר נפוץ שמופיע בנקבות לא מעוקרות מעל גיל שנתיים. נמנע לחלוטין ע"י עיקור בגיל צעיר (4-6 חודשים).

*התנהגות אגרסיבית אצל זכרים לא מסורסים: עשוייה להתפתח בגיל 8-18 חודשים בנוסף לסימון אזורים עם שתן. מניעה ע"י סירוס בגיל צעיר (4-6 חודשים).

* מחלות עור: סקביאס הינה מחלה נפוצה אצל ארנבים. זוהי מחלה שעשויה לעבור גם לבני אדם ולחיות אחרות בבית ולכן מומלץ מאוד להגיע עם הארנב לבדיקה רפואית מיד עם הקנייה ולמתן טיפול מניעתי לסקביאס. הסימן הנפוץ הוא גרד, קשקשת וקרחות אך לעיתים הארנב לא יראה כל סימן ולאחר תקופת דגירה יתפרצו הסימנים. .

*מחלות דנטליות-צמיחה מוגברת של השיניים הטוחנות עד כדי הפסקת אכילה. ניתן לאיתור בבדיקה.

*מחלות של מערכת הנשימה- הפרשות עיניים, אף שינויים בקצב נשימה מחייבות בדיקה רפואית דחופה.

*כדורי שיער- עשויים להוביל לסתימת מעי ומצב מסכן חיים

*שלשולים

*מחלות מערכת השתן

מיץ אננס טרי – משמש להתרת פקעות שיער (כדורי שיער) בדרכי העיכול. כדאי לתת פעם בשבוע מדולל במים

דילוג לתוכן