מלנומה בכלבים
שם כותב המאמר: דר אורן פאר
רקע:
מלנומה הוא סוג של גידול השכיח (7% מסך כל הגידולים בכלביםוהגידול השכיח של חלל הפה) בכלבים בעלי עור עם פיגמנטציה (עור כהה), מופיע בעיקרבאזורים נטולי שיער על גבי העור (הגידול העורי הרביעי בשכיחותו) באצבעות הרגליים, בחלל הפה, אך לא רק! יכול גם להיחבא מתחת לפרווה סבוכה. לרוב, מראהו כגוש כהה, קטןבצבע חום/שחור אך עשוי להימצא גם במסה גדולה ושטוחה. קיימים גזעים החשופים לגידולבשכיחות גבוהה יותר כדוברמן פינצ’ר, גולדן רטריוור, אייריש סטר, ושנאוצר ננסי. הגידול נמצא שכיח יותר בזכרים מאשר בנקבות.
מה הגורם לגידול? מ
מקור הגידול מתאים הקרויים מלנוציטים- תאים האוגרים את הפיגמנט הקרוי מלנין והם אחראים לגוון העור.
באנשים- הגורם העיקרי למלנומה הוא מוטציה (שינוי במבנה הגנטי) הנגרמת לתאים הללו כתוצאה מחשיפה מוגברת לקרינה אולטרא סגול. לא נראה על פניו כי זו הסיבה בכלבים, בעיקר נוכח העובדה שלכלבים יש פרווה המגינה הפני השמש. ידוע כי טראומה עורית או גירוי עורי ממושך עלול לגרום לתאים להתחלק בקצב גבוה יותר, אך למעשה אין מידע חד משמעי אודות הגורם לסוג גידול זה בכלבים.
מהי הדרך הטובה להעריך האם הגידול מקומי או ששלח גרורות?
מלנומה ממאירה מתייחס לאותם גידולים בהם התאים הגידולים מתפשטים מהגידול הראשוני או לעבר הרקמות הסמוכות או דרך מחזור הדם וכלי הלימפה לבלוטות הלימפה הסמוכות ולאיברים רחוקים בדגש על הכבד והריאות.
כדי להעריך האם הגידול מקומי או ששלח גרורות :
ראשית, יש לבצע בדיקה גופנית מלאה של הכלב לצד תשאול הבעלים אודות סימנים קלינים ופעילות של הכלב בתקופה האחרונה, במסגרת הבדיקה יש לבדוק ביסודיות את חלל הפה, בדיקת בלוטות הלימפה, מישוש איברי חלל הבטן, הקשבה ללב ולריאות וכיו"ב. בנוסף יש לבצע את הבדיקות הבאות:
ספירת דם, ספירת טסיות דם, פרופיל ביוכימי ומשטח דם.
בדיקת שתן.
צילומי בית חזה
אולטרא סאונד של הכבד והטחול.
אם יש הגדלה של בלוטות לימפה –יש לדגום נוזל מהבלוטה (בשיטההקרויה F.N.A – דיקור באמצעות מחט – בדיקה איכותית, המלווה במינימום של כאבורגישות(
ביופסיה – באמצעות דגימה ברדיוס רחב ככל שניתן מהגידול על מנתשגבולות הרקמה שהוסרה יהיו נקיים מתאים גידולים (וכך הביופסיה משמשת למעשה כטיפול)
הדגימה תישלח למעבדה פתולוגית ובתוך כ-4 ימים נדע למעשה מהו סוג הגידול, איזה שלב ומה האפשרויות העומדות בפנינו.
האם לגודל הגוש השפעה על ממאירותו?
עפ"י שיטה הקרויה Staging וטרינר יכול למדוד את גודל הגוש במלנומה של חלל הפה ולחלקו לשלבים:
שלב 1- פחות מ-2 ס"מ.
שלב 2 – 4 -2 ס"מ.
שלב 3- 4 ס"מ ומעלה ומעורבות בלוטות לימפה סמוכות.
שלב 4- גרורות באיברים מרוחקים. (כבד, ריאות וכיו"ב).
טיפול
הטיפול היעיל ביותר הוא כירורגי, אם ניתן.
בגידול ממאיר בחלל הפה אשר חדר לעצם, יש להוריד אף חלק מהלסת. (במצב שלא נתגלו גרורות בקשרי הלימפה הסמוכים ו/או ברקמות מרוחקות).
טיפול כימותראפי נמצא לא יעיל בגידול זה.
לאחרונה הוחל בהקרנות גם בארץ, לפי שעה, אין מספיק ניסיון.
טיפול גנטי – במספר מחקרים בארה"ב נמצא "חיסון" יעיל כנגד הגידול (משלב 2 ומעלה) – עדיין דרוש אישורים של ה- F.D.A. האמריקני.
סיכום ופרוגנוזה
מלנומה הוא הגידול העורי הממאיר ביותר ולכן הסיכוי להחלמה מלאה הוא נמוך. אם הגידול נמצא בשפתיים או בפה הסיכויים נמוכים עוד יותר.
למעשה , לרבע מאוכלוסיית הכלבים שיאובחנו לגידול מלנומה בחלל הפה תיוותר שנה לחיות, בעוד שהיתר יחיו משמעותית פחות.