קריסת בלוטת הדמעות בכלבים-Cherry-eye

קריסת בלוטת הדמעות בכלבים – Cherry eye  

שם כותב המאמר: דר אורן פאר

פיסיולוגיה

במצב התקין שכבת הדמע החיצונית מורכבת מ-3 שכבות:

השכבה החיצונית –שכבה שומנית הנוצרת מהפרשת בלוטות המצויות על העפעפיים ותפקידה למנוע אידוי של הדמעות ויציבות של פני שטח מסך הדמע.

השכבת האמצעית – שכבה מימיית הנוצרת בעיקר מבלוטת הדמע העיקרית המצויה מעל לעין ובלוטת דמע נוספת המצויה מתחת לעפעף השלישי. תפקיד השכבה ליצור תנאי לחות ותזונה של קרנית העין. מרכיבי השכבה הזו מכילים חלבונים רבים, סוכרים, חומרי תזונה וחמצן.

שכבה פנימית – שכבת מוצין כמו המרכיב ברוק ותפקידה לעגן את מסך הדמעות לקרנית העין.

בכלבים מגזע קטן ובפרט בבוסטון טרייר, קוואליר קינג ספניאל, קוקר ספניאל, בולדוג וביגלים הבלוטה של העפעף השלישי לא "יושבת" בצורה יציבה במקומה, בשל היחלשות של רקמות חיבור ועקב כך הבלוטה קורסת החוצה, זרימת הדם למקום מופרעת והבלוטה עשויה להתנפח ולשוות לה מראה אדמדם.

IMG_0812

גור בן חודשיים מסוג בולדוג אנגלי עם קריסת בלוטת הדמעות

 

 

 הגישות הטיפוליות

היסטורית, הבלוטה טופלה בגישה המזכירה הסרת גידולים ובמרבית המקומות פשוט היו מסירים אותה. ההסרה לכשעצמה לא היוותה בעיה בפרק הזמן הקצר אך הבעיה עלולה לבוא לידי ביטוי כאשר תפקוד בלוטת הדמעות העיקרית יורד (ראה מאמר אודות תסמונת העין היבשה).
כיום לאור המידע הידוע על מעורבות הבלוטה בשמירה על מסך דמעות תקין ברור כי יש לנסות ולטפל בבלוטה עם באמצעים תרופתיים אשר יעילותם מוגבלת ביותר ואם באמצעים כירורגים.

 טיפול 

הגישה הטיפולית המתקבלת כיום היא החזרת הבלוטה לכיס שמתחת לעפעף השלישי, קרי למקומה הטבעי.

 

קישור : קראו על צ'רי איי בויקיפדיה

 

 

דילוג לתוכן